ELS INSTRUMENTS MUSICALS

Els instruments que acompanyen la Cucafera i els elements festius del Seguici són: la dolçaina i el tabal. Amb el temps s’han anat perfeccionant, però la veritat és que avui encara es toquen els dies més festius i solemnes a la ciutat de Tortosa i a tantes altres.

LA DOLÇAINA:

La dolçaina pertany a la família dels instruments de vent. Té una personalitat pròpia i és una font d’expressió com a qualsevol altre instrument. Consta de tres parts: la canya, amb dues pales,que vibren en passar l’aire; el tudell metàl·lic, que canalitza el so, i el cos de la dolçaina, que el modula i l’amplifica.
Té un paper social i popular amb un aire tradicional i festiu. La persona que toca aquest instrument rep el nom de dolçainer, el qual s’encarrega de donar a conèixer a la gent tot un repertori funcional i variat que s’ajusta a les necessitats de cada manifestació festiva.


Dolçaina


EL TABAL:

Pertany a la família dels instruments de percussió. Produeix el so en percudir una membrana de pell de vedell tesada i muntada damunt d’un bastidor cilíndric, generalment de fusta amb dues baquetes, una d’arredonida que produeix un so sord, i una altra de més lleugera que en produeix un de feble. La persona que toca aquest instrument rep el nom de tabaleter, que és el responsable de marcar el ritme a les melodies que toca el dolçainer. Junts escampen la música per tot arreu.


Tabal